16 Kasım 2011 Çarşamba

Gögüs Kanseri



Meme kanseri kadınlar arasında en sık görülen kanser türü. Batı ülkelerinde her 8 kadından, ülkemizde de her 12 kadından birinde, yaşamlarının bir döneminde meme kanseri gelişiyor. Ölüme yol açması açısından akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer alıyor. Son günlerde Nilüfer ve Vahide Gördüm gibi sanatçılarla gündeme gelen meme kanseri riskinden yaşam alışkanlıklarınızı değiştirerek uzak durmanız mümkün.
 ÖNCELİKLİ BESİNLER
 l Yeşil çay l balık l kırmızı ve beyaz turp l şalgam l Brüksel Lahanası l brokoli l havuç l kabak l karnabahar l  tam tahıllı besinler l susam tohumu l  sarımsak l sızma zeytinyağı l  kayısı + şeftali l armut l üzüm l balkabağı l kiraz l süt l yoğurt l peynir.

 BUNLARDAN UZAK DURUN:
 - Keten tohumu: Eskiden östrojen düzeyini azaltarak kadınlarda hormona bağlı kanser oluşumu riskini azalttığı söylense de, günümüzde tümör oluşumunu artırabileceği yönünde çalışmalar bulunuyor.
- Salamura et: Salamura et, kızartmalardan tütsülenmiş ve mangalda pişirilen etler kanser oluşumunu artırıyor.


 İDEAL ÖLÇÜDE KALIN:
Kilo alan kadınlarda hem cinsiyet hormonları hem de insülin direnci artıyor. Hormon tedavisi kullanmayan kadınlar menopozdan sonra 10 kilo veya fazla kilo verdiklerinde kilo vermeyenlere oranla daha az risk taşıyorlar.

 YAĞ TÜKETİMİNİ AZALTIN
 - Aldığınız toplam enerjinin sadece yüzde 20-25'inin yağdan gelmesine dikkat edin.

 30 YAŞINDAN ÖNCE ANNE OLUN
 - İlk çocuğunu 30 yaşından sonra doğuran kadınlarda meme kanseri görülme oranı 20 yaşından önce doğuranlara göre 2 kat artıyor.

 SİGARAYI BIRAKIN
 - Sigara kullanımı, meme kanseri dahil olmak üzere birçok kanserin gelişme riskini artırıyor. Ayrıca her gün düzenli olarak 3 kadeh ve daha fazla alkol tüketenlerin riski, tüketmeyenlere oranla yüzde 40 daha fazla.

 DÜZENLİ SPOR
 - Menopoza girmeden haftada en az 4 gün düzenli olarak spor yapmak bağışıklık sistemini güçlendiriyor, östrojen düzeyini düştürerek meme kanseri riskini azaltıyor.

 HORMON İLAÇLARINA DİKKAT:
 - İleri yaştaki kadınlar, menopoz sonrasında başlanan hormon yerine koyma tedavileriyle (HRT) östrojen ve progesteron gibi kadınlık hormonları alıyorlar. Uzmanlara göre bu kombine tedavi risk taşıyor.

 BOL BOL EMZİRİN:
 - Emzirme hem annenin hem de bebeğin kansere yakalanma riskini düşürüyor.

 Maksimum korunmayla tümörü yok edebilirsiniz
- IMRT (Yoğunluk ayarlı radyoterapi) ile tümöre en yüksek doz verilirken normal dokuların korunması hedefleniyor.
- IGRT (Görüntü kılavuzluğunda radyoterapi) hasta tedavi sırasında görüntüleniyor. Çevredeki organlardan ve tümörün hareketinden kaynaklanan hatalar saptanıyor ve düzeltiliyor.
-Memenin korunduğu vakalarda, tümör çıkarıldıktan sonra LIAC adlı cihazdaki özel aplikatör, tümörlü bölgeye yerleştirilerek ışınlama yapılıyor.

 NE ZAMAN, HANGİ TEST?
 - Her kadın, 20 yaşından sonra kendini ayda bir kez muayene etmeli. Bu muayene, adet başlangıcından 5-7 gün sonra, yani hormon etkisinin en az olduğu dönemde yapılmalı.
 - Her kadın 20 yaşından sonra 1-3 yılda bir, 40 yaşından sonra ise her yıl meme konusunda uzmanlaşmış bir doktor tarafından muayenesi olmalı. Ancak kadının taşıdığı risk faktörlerine göre muayene sıklığı değişebiliyor.
(Kaynak: www.aksam.com.tr)
Paylaş/Kaydet/Takip et Paylaş

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...