*Laleler dış mekan da yetiştirilmesi gereken bitkilerdir. Evinizde yetiştirmek istiyorsanız doğrudan güneş ışığı almayan yerlere koymanız gerekir.
*Ekilmesi; soğanın sivri ucu yukarı gelecek şekilde Kendi hacminin 2 katı derinliğe sonbaharda ekilmelidir. Güney illerimizde toprağın 1-2 cm aşağısında bulunması yeterlidir. Normalde sonbahar sonu ekilir en geç ise şubat sonu ekilmelidir. Laleler açık havada ve serin yerde bulunmalıdır.Ekildikten sonra can suyu mutlaka verilmelidir. Balkonda bakacaksanız 19 cmlik kalın kenarlı saksılara ekilmelidir. Kışın -40 derece gibi don olaylarına karşı dayanaklıdır.
*Yılda 1 sefer açarlar. Çiçeği geçtikten sonra güneş almasını sağlayın böylelikle soğanları gelişsin. 10-15 günde bir lale besini verin.
*Yaprakları hafif sararınca besin vermeyi bırakın. Sulamayı azaltın.
*Geçen yıl açan laleniz bu yıl sadece bir tane yaprak çıkarttıysa çürümeyecek yalnız başka soğan da oluşturmayacak. Mevcut soğan gelişmeye devam edecek. İyi bakılırsa gelecek yıl çiçek açacaktır.
*Kumlu ve gübreli topraklardan hoşlanırlar. Lale ölürse ya da toprak çürürse toprağın havalandırılması gerekir.
*Laleye saksısı küçük geliyorsa 2 saat önceden toprak biraz ıslatılır. Üstten çekme yöntemi ile lale diğer saksıya geçirilir.
*2-3 laleyi bir saksıda yetiştirecekseniz 1-1,5 cm boşluk bırakarak gömerseniz daha rahat büyümelerini sağlarsınız.
**Serin yerlere koyarsanız daha çok çiçek açar. Lalelerin türleri vardır. Kimisinde bir soğandan birçok çiçek açar. Kimisinde sadece 1 tane çiçek açar. Bir soğanda birden fazla çiçek açıyorsa arka arkaya açar. Bir kez açtıktan sonra bir daha açmaz.
*Yaz başında (nisanda) sulanma istekleri artar. Her gün aynı miktarda aynı derecede sularda sulanması gerekir. Saksının her tarafı sulanmalıdır. Böylece lale daha güzel büyür. Çok sulama bitkinin köklerinin çürümesine neden olur Dikkat edin.
*Çanak yaprakları açılıp taç yaprakları açılmazsa bitki zamansız açmıştır. Bu konuda yapılabilecek bir şey yoktur. Bitkinin tekrar açmaz. Bazen gübresi az galiba diye gübre verilir. Bu da lalenin köklerinin yanmasına neden olur. DİKKAT EDİN…..!!!!!
*Gübreleme 2 yılda bir yaz başında yapılır. Onun dışında yapılmamalıdır.
*Çoğaltma yavru soğanları ile olur. Tohumla değil !.
Yorum Gönder