23 Ocak 2012 Pazartesi

"Buğday Ülkesinde Buğdaysız Yaşamak"



‘Özel insanlara özel ekmek’ üreten İzmir Büyükşehir Belediyesi, ‘çölyak’ hastalığının önemine dikkat çekmek için ‘Buğday Ülkesinde Buğdaysız Yaşamak’ başlıklı bir el kitabı bastırdı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, ‘çölyak’ hastalığı ile mücadelede yeni bir adım daha attı. Kent Ekmek Fabrikası’nda 2010 yılından bu yana glutensiz ekmek üreten Büyükşehir Belediyesi, hastalığın toplumda bilinirliğini arttırmak amacıyla ‘Buğday Ülkesinde Buğdaysız Yaşamak’ adlı bir el kitabı hazırladı.
Ege Çölyakla Yaşam Derneği işbirliğiyle hazırlanan kitap, hastalığın tanımı, nedenleri, belirtileri, tedavi yöntemlerinin yanısıra, çölyaklılarda günlük yaşam ve glutensiz yaşamda eğitim gibi konulara değiniyor. ‘Eğer bir gün size, gevrek, makarna, boyoz, kumru, börek, ekmek yiyemeyeceğinizi söyleselerdi…’ sloganıyla yayımlanan el kitabında ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çölyakla ilgili yaptığı çalışmalara da yer veriliyor.
Öznesi insan olan sosyal projeleri hayata geçirmeyi öncelikli görev bildiklerini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, çölyak hastaları için özel gultensiz ekmek üretilmesinin de bu anlayışın bir yansıması olduğunu ifade etti.
3 bin adet basılan ‘Buğday Ülkesinde Buğdaysız Yaşamak’ başlıklı el kitabı, ilk olarak Ege Çölyakla Yaşam Derneği’nin 10.kuruluş yıldönümü etkinlikleri sırasında dağıtıldı. Kitap, önümüzdeki günlerde Kent Ekmek satış büfelerinden de temin edilebilecek. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin kentte yaşayan çölyak ve fenilketonüri hastalarına destek olmak amacıyla hazırladığı düşük proteinli ve glutensiz gıda paketi dağıtımlarında da hastalara ulaştırılacak.
Titiz ve düzenli üretim
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ucuz ve kaliteli ekmek üretmek amacıyla kurduğu Kent Ekmek Fabrikası’nda 2010 yılının Mart ayından bu yana ‘çölyak’ ve ‘fenilketonüri’ hastalığı nedeniyle ömür boyu diyet yapan hastalar için özel tıbbi ekmek üretiliyor. Söz konusu ekmeklerin üretimine başlanmadan önce, Çölyakla Yaşam Derneği, Fenilketonüri Hastaları Derneği ve Ege Üniversitesi Beslenme Bilim Dalı, öğretim üyeleri, diyetisyenler ile kapsamlı çalışmalar yapılarak, deneme üretimleri gerçekleştirildi. Daha sonra, üretilen ekmekler Ege Üniversitesi laboratuarlarında analiz edilerek, titizlikle yapılan hazırlıklardan sonra glutensiz ekmek üretimine başlandı.

Fabrikada, haftada ortalama bin 500 adet üretilen glutensiz ekmekler, Kent Ekmek satış büfeleri ile eczanelerde sipariş üzerine satılıyor. Kent dışından talepte bulunan hastalara da haftada bir gün kargo ile glutensiz ekmek ulaştırılıyor. Bugüne kadar, glutensiz ekmek ihtiyaçlarını diğer kentlerden sağlayan hastalar da, böylece taze ekmeğe kavuştular.
Çölyak hastalığının tanımı
Çölyak hastalığı “Glutein” proteinine karşı vücudun geliştirdiği tepkiden dolayı oluşur. Glutein proteini arpa, buğday, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunur. Çölyak hastalığı da bu tahılların alınmasıyla gelişir. İnce bağırsaklarda ortaya çıkan bu hastalık nedeniyle bağırsak duvarları düzleşir ve besin emilimini tam anlamıyla yapamaz.
(Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi)

Paylaş/Kaydet/Takip et Paylaş

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...