22 Ocak 2012 Pazar

Türkiye'nin İlk Yüz Nakli



Rahim, çift kol nakli gibi başarılara imza atan Akdeniz Üniversitesi, tıp tarihinde yeni bir sayfa açtı. Ekip, dün 9 saatlik bir ameliyatla Türkiye’deki ilk yüz naklini gerçekleştirdi. Aynı anda yüzü alınan donörün iki kol ve bir bacağı da başka hastaya nakledildi.
UŞAK’ta 13 gün önce trenin altına atlayarak intihar girişiminde bulunan tekstil işçisi, 6 çocuk babası Ahmet Kaya’nın (39) beyin ölümü gerçekleşti. Ailesi, Kaya’nın tüm organlarını bağışlama kararı verdi. Bunun üzerine Antalya’dan yola çıkan Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki özel ekip, Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen uçakla Uşak’a ulaştı.

Uşak Devlet Hastanesi’nde yaklaşık 6 saat süren operasyonla vericiden alınan 2 kol, sağ bacak ve yüz, kısa sürede Uşak Havaalanı’na getirildi. Kaya’nın operasyon sırasında kalbinin durması üzerine iç organları işlevini yitirdi, kadavradan alınan göz korneaları ise nakil için özel ambulans ile Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gönderildi.
23 yıl önce elektrik çarpması nedeniyle 2 kolu ve sağ bacağını kaybeden Atilla Kavdır (34) ile bebekken çıkan yangında yüzünden yaralanan ve uzun süredir yüz nakli olmayı bekleyen mermer işçisi Uğur Acar (19) doktorlar tarafından ameliyata hazırlandı. Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilecek ve saat 03.30’da başlayan ameliyata Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlık etti.
(Kaynak: Hürriyet)

Paylaş/Kaydet/Takip et Paylaş

1 yorum:

  1. İyi günler Hayat kurtarmak için böbrek satmakla ilgileniyor musunuz? Böbrek nakline ihtiyaç duyan hastalarımız var, böbrek satmak istiyorsanız, lütfen iowalutheranhospital@gmail.com adresinden bizimle iletişime geçin.
    Ayrıca +1 515 882 1607 numaralı telefondan whatsapp'ı arayabilir veya bize yazabilirsiniz.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...