27 Haziran 2011 Pazartesi

EHEC


EHEC

Enterohemorajik Escherichia coli (EHEC), Shiga toksin (verotoksin) üreten E.coli’lere verilen isimdir.
Belirtileri; şiddetli karın ağrısı ve sulu ishalle başlar. Birkaç gün içinde kanlı ishal halini alır. Genellikle ateş görülmez.
Hüs, akut böbrek yetmezliği veya kronik böbrek yetmezliğine yol açabilirler.
Nasıl bulaşır?:EHEC, büyükbaş otçul hayvanların barsaklarında bulunur. Dış ortam koşullarına dayanıklı olduğundan sebze ve meyvelerde de bulunabilir.En sık görülen kaynaklar iyi pişmemiş hamburger köfteleri, salam, iyi pişmemiş biftek, çiğ süt olmakla birlikte iyi yıkanmamış çiğ sebzelerden de bulaşabilmektedir. Hastalanan bir kişiden çevresindeki diğer kişilere bulaştığı da bilinmektedir.Çok az sayıda bakteri (10-100 adet) hastalığa yol açabilmektedir.
Nasıl korunulur?:Eller yemeklerden önce bol su ve sabunla yıkanmalıdır.
Çiğ meyve ve sebzeler iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir.
Süt ve et gibi hayvansal ürünler iyice pişirildikten sonra tüketilmelidir.
Oluşumu;Bakterinin salgıladığı toksinin kılcal damarlardan dolaşım sistemine geçmesi, kalınbağırsağı çevreleyen damarların hasar görüp kanaması (kanlı idrar oluşumu) ve devamında böbrekte intihap yapması, böbreğin hasar görmesi, akut böbrek yetmezliğine neden olur.Kan yeterince temizlenemez.İdrar miktarı azalır. Yüksek tansiyon ve akciğer ödemi görülür.
Paylaş/Kaydet/Takip et Paylaş

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...