22 Haziran 2011 Çarşamba

selülit



SELÜLİT

Genellikle estetik bir sorun gibi algılanan selülit bilinenin aksine, oluştuğu bölgede kan dolaşımını engellediği için varis, damar tıkanıklığı, kronik ağrılar, kan dolaşımı bozukluğuna bağlı cilt hastalıklarına yol açan, kas ve kemik dokusunun kanlanmasına neden olan bir hastalık çeşidi.

Estetik Uzmanı Dr. Nihat Dik, selülitin deri altı dokuda biriken yağ olduğunu, bu yağ dokusuna bağlı olarak da bölgede sıvı biriktiğini, biriken sıvılar o bölgede dolaşımı yavaşlattığı için daha fazla yağ birikmesine yol açtığını ve kısır döngüye girdiğini söyledi.

Dik, selülitin, ''hidro'' (su), ''lipo'' (yağ), ''distrofi'' (görüntü bozukluğu) kelimelerinin birleşiminden oluşan tıptaki adının ''hidrolipodistrofi'' olduğunu belirtti. Gözle görülen selülit dokusunun, sırf yağ nedeniyle girintili-çıkıntılı bir görünüm ortaya çıkarmadığını anlatan Dik, dokudaki yağ hücrelerinin suyu çekip tamamen suyla şişip dolaşımı bozması nedeniyle selülitin oluştuğunu ifade etti.

Yağ hücreleri genişleyip, hücre içinde ve etrafındaki lenf ve kan dolaşımını engelleyerek, özellikle kalça, bacak ve karın bölgelerinde derinin portakal kabuğuna benzer pütürlü bir görünüm kazanmasına sebep oluyor. Kadınlar erkeklere göre daha ince bir cilt yapısına sahiptir ve bağ dokudan oluşan cilt yapıları kadınlarda daha aralıklıdır. Cildin altında yer alan yağ dokular kendilerini yumru yumru gösterir. Genetikle alakalıdır. Zayıf yada kilolu fark etmez her kadında görülebilir.

SELÜLİT 4 EVREDEN OLUŞUYOR

Selülitin 4 evresi bulunduğunu belirten Dik, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Görünüm düzgün ve girinti-çıkıntı yoksa, tamamen pürüzsüzse, bu selülitsiz bir cilttir ve evre sıfır olarak tanımlanır. Elinizin arasında sıktığınız dokuda düzensizlik var, ayaktayken yoksa bu 1. evre selülit tipidir. Ayakta iken dokuyu sıkmadan bile selüliti görebiliyorsak bu 2. evre selülit tipidir. Bu evrede yatarken selülit görünmez. Hem ayakta hem de yatarken baktığımız zaman dokuda düzensizlik gözle görülüyorsa, bu 3. evre selülit tipidir.''

SELÜLİTİ ÖNLEMENİN ÇARELERİ

Derin nefesler: Kanı temizler, iç salgı bezlerini uyarır, karaciğerin kan akımına uğramasını engeller, yağları eritir.

Jimnastik ve yürüyüş: Her gün uygulanan beden hareketleri yağları eritir, kan dolaşımını olumlu etkiler, yorgunluğu giderir.Sabah ve akşam yapılan uzun ve bol yürüyüşler. (yüzme ya da bisiklet)

Selülit masajı: Tedavisi masajdır.Kan ve lenf dolaşımını harekete geçirerek oksijenlenmesini sağlar. Yararlı olması için bir uzman tarafından yapılması gerekir, aksi takdirde zararlı olabilir. Bu nedenle selülite karşı alınacak en uygun tedbir bedeni her gün, özellikle selülitin yerleştiği yerleri kuru bir kese ile veya banyo fırçası ile ovmaktır. Amaç kan dolaşımını olumlu etkilemektir. Bu nedenle kese veya fırçayı cilde fazla bastırmadan yüzeyi kızarıncaya kadar uygulamalıdır. Cilt kızardığında, amaca ulaşılmıştır. Yani kan dolaşımı olumlu etkilenmiştir. Masajın daha da etkili olması için cildin üzerinde ıslak bir bez veya sünger gezdirmelidir. Masaj toksinleri yerinden oynatarak kan dolaşımına sürükler ve beden bunları solunum yolu ile (nefes), cilt yolu ile (ter), böbrek yolu ile (idrar) atar.

BİTKİLERLE TEDAVİ OLUN

Selülit tedavisi için kullanılabilecek bitkisel yağlar: Zambak yağı, keten yağı, ardıç yağı, portakal yağı, buğday yağı, nane yağı, susam yağı, yasemin yağı, anason yağı, rezene yağı, lavanta yağı, limon yağı, yosunlu sabun. Selülitli bölgeye iyice masaj yapılarak sürülür. 1-2 saat sonra yıkanır. Hassas ciltlerde daha kısa bekletilebilir. Yağlı bölge yosunlu sabunla yıkanır. Bu uygulama iki günde bir defa yapılmalıdır.

**Mezoterapi etkili bir yöntemdir.

SELÜLİTTEN KURTULMAK İÇİN BUNLARI YAPIN!

''1. Sabah kalkar kalkmaz ve akşam yatmadan önce ılık su içine limon sıkıp için.

2. Televizyon karşısında ya da kitap okurken atıştırmayın.

3. Azar azar ve sık sık yemeyi tercih edin, asla aç kalmayın. Dengeli ve düzenli beslenin, tek  tip gıda tüketiminden vazgeçin.

4. Asla çok düşük kalorili ve şok diyetler uygulamayın.

5. Kahvaltınızı kuvvetli akşam yemeğinizi çok hafif yemeyi tercih edin.

6. Soya lesitini (PPC) içeren kremler kullanın.

7. Bol su için. Öğünlerden 30 dakika önce 1-2 bardak su için. Yemek sırasında ise su içmeyin. (yeşil çayı tercih edin)

8. Tuz tüketimini azaltın.

9. Kese yapın, sıcak ve soğuk duş alın.

10. Çay, kahve, kola, soda, meşrubat ve alkol tüketimini azaltın. (sadece şaraba haftada 1-2 sefer izin var.Günde maximum 2 bardak nescafe)

11. Taze sıkılmış meyve suları ve bitki çaylarını tercih edin.

12. Haftada 4- 5 gün 30-45 dakikalık tempolu yürüyüş yapın.

13. Yüksek topuklu ayakkabılar ve dar giysileri tercih etmeyin.

14. Meyvenizi yemek aralarında yemeyi tercih edin. (yemek yedikten 2 saat sonra yiyin)

15. Porsiyonlarınızı azaltın.

16. Yemekten hemen sonra dişlerinizi fırçalayın.

17. Sakız çiğnemeyin, çok çabuk acıktırır.

18. Kullanmak istediğiniz cihazların hangi tip selülit için olduğunu ve selüliti giderme yöntemini mutlaka öğrenin.

19. Elma, armut ve bunun gibi meyveleri lifli oldukları için kabukları ile yiyin.

20. Beyaz ekmek yerine, kepek ekmeği tercih edin.

21. Süt, peynir, yoğurt gibi ürünlerin light olanını tercih edin.

22. Doğal şeker yerine, tatlandırıcılar kullanın.

23. Sofranızdan yeşil sebze ve meyveyi eksik etmeyin.

24. Kırmızı et yerine beyaz eti tercih edin.

25. Katı yağlar yerine, zeytinyağı kullanın.  (ayçiçeği,mısır yağı selülit nedenidir.)

26. Kızartma yerine ızgara buğulama, haşlama ya da fırında pişirme gibi yöntemler uygulayın.

27. Yağlı şekerli ve unlu pastane ve bakkaliye ürünlerinden kaçının.

28. Kuruyemiş sakatat şarküteri ürünleri sos ve kremalardan uzak durun. (Günde 2 ceviz ve 4 fındık yiyin.)

29. Dolaşımı engellediği ve oksijen oranını azalttığı için sigara içmeyin.

30. Düzenli egzersiz yapmaya özen gösterin.

31. İdeal kiloda olduğunuz günlerinizdeki bir resminizi buzdolabına yapıştırın.

32. Akşam yemeğini çok geç saatlerde yemeyin.

33. Selülitli bölgeye mutlaka masaj yapın.

34. Çok hızlı yemeyin.

35. Yediklerinizi mutlaka not edin.

36. Haftada bir gün tartılın.
37.Güneşte fazla kalmak selüliti arttırıyor. Saat 10:00-14:00 arasında güneşlenmeyin. (15) faktörden fazla koruyucu kremler sürün.

38. Kendinizi çok sevin ve asla umutsuzluğa kapılmayın...''

***C VİTAMİ BAKIMINDAN ZENGİN BESİNLER YEMELİSİNİZ

1 BARDAK LİMONLU SU İÇİN
Sabah güne 1 bardak ılık limonlu su içerek başlayın. Öğle ve akşam yemeklerinizde de C vitaminlerince zengin olan sebzeleri tüketin; portakal, greyfurt, domates, biber, brokoli, roka gibi...
1 TANE KÜÇÜK MUZ
Potasyum bakımından zengin olan muz; vücudun sıvı dengesinin sağlanmasında çok etkili! Kayısı, ananas, kuru erik ve karpuz da, potasyum bakımından zengin besinler arasında...
YAĞLI BALIKLAR
Somon gibi yağlı balıklar; damar tıkanıklığını önleyen Omega 3 asitleri bakımından zengindir. Selülitten kurtulmak için; haftada 2-3 kez, 150 gram somon veya 200-250 gram balık tüketin.
1-2 DİLİM ANANAS
İçeriğindeki 'bromelin enzimi' sayesinde güçlü bir ödem çözücü olan ananas, aynı zamanda sindirimi kolaylaştırıyor ve kan dolaşımının hızlanmasına da yardımcı oluyor.
1-2 BARDAK YAĞSIZ SÜT
Süt kaliteli bir protein olduğu için selülitlerle savaşmanızda gerekli olan vitaminler açısından önemli bir kaynak.
2-3 TANE YUMURTA
Yumurta; içerdiği aminoasitler sayesinde ciltteki kolajen yapıyı koruyor.
YEŞİL MERCİMEK
İyi birer posa ve protein kaynağı olan kuru baklagiller; vücuttaki ödemin azalmasına katkı sağlıyorlar. Haftada 2 kez, 6- 8 yemek kaşığı kuru baklagil yemeği yiyin veya salatanıza 1 çay bardağı haşlanmış nohut veya yeşil mercimek ekleyin.
KEREVİZ SAPI
Kereviz sapının ödem çözücü ve diüretik etkisi var. Kereviz, vücudun toksinlerden arınmasına da yardımcı oluyor.
Paylaş/Kaydet/Takip et Paylaş

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...